Newsletter

Loft w alpejskiej stodole

17.07.2015

Nazwa


Celem tego projektu było przekształcenie starej stodoły w mieszkanie na poddaszu. Pozostawiono nienaruszony oryginalny wygląd tradycyjnych budynków położonych w słoweńskich Alpach. W kontraście do zewnętrza stworzono nowe wykończone drewnem wnętrze.

Pierwotnie parter służył do suszenia siana i przechowywania maszyn rolniczych. Istniejąca rampa nad parterem prowadzi do drewnianego tarasu i służy obecnie jako głównego wejście do domu. Obok wejścia rozciąga się weranda z widokiem na Alpy.
Wszystk

ie duże pomieszczenia salonu, jadalni i sypialni znajdują się wzdłuż linii w głównej części domu. Dodatkowe pomieszczenia, takie jak garderoba , łazienka i sauna są przesunięte w tył ściany utworzonej z pionowych desek.

Wnętrze domu zostało wykończone z lokalnej jodły, która została poddana zabiegowi głębokiego szczotkowania.











www.despiertaymira.com
Fot.: Tomaz Gregoric